80 Dakkada Cümle Alem


tek kişilik, tek molalı, ~80 dk., komedi


Vedat Özdemiroğlu yani halk arasında bilinen kısaltmasıyla V.Ö.'nün, kendi hikayelerinden, gözlemlerinden, fikirlerinden derlediği tek kişilik gösterisidir. Şu sıralar Uykusuz'da 'bebek kafası'nı yazan yazar yazarlığa, Gırgır, Fırt ve Çarşaf dergileriyle başladı. Daha sonra Leman ve Fermuar'da yazmaya başladı. Gazete, radyo ve televizyon programlarında da yazarlık yaptı; hatta bir ara talk show programı da vardı. Ayrıca, Selam Dünyalı Ben Türk'üm yazarın kitaplarından.


Tiyatroya olan sevgisiyle bilinen yazar, uzun süredir bir tiyatro metni üzerinde çalışmaktadır. Geçen ay kaybettiğimiz usta tiyatrocu Erol Günaydın'ın, geçen sene kendisini izlemeye gelmesi üzerine gösteriye, 'yıllardır Türk Tiyatrosuna girmeye çalışıyorum; Türk Tiyatrosu bana geldi diyerek' başlamıştır. Ayrıca her gösterisini, Ferhan Şensoy'un 'şarabi' şiirinin tamamının bir kısmı olan, hatırlayabildiği kadarıyla şu dizelerle bitirir:

Beyoğlu'nda Şarabi 
Yüreğim pek harabi 
Şarap verin hanıma 
orda hanım yok ağbi 
...hassiktir be Sezai 

İlk gösterisini 1 nisan 2007'de sahneleyen V.Ö., her sene geliştirip değiştirdiği gösterisinde: iki kere olan dünya savaşına karşılık hiç dünya sevişmesi olmamasından yakınır. Hem daha mantıklı hem daha ucuz hem de daha zevkli olacağını düşündüğü '1. Dünya Sevişmesi'ne olan inancını yitirmiyor; bir gün bir Sırplı'nın Avusturya-Macaristan veliahtını boynundan öperek başlatacağı olaya, iki Alman hırslısının bize sığınarak bizi de sevişmeye zorlamasını diliyor. Yine gösterisinde, kadınları çok sevdiğini fakat kadınlarda çok enteresan bir hal olduğunu, birlikte uyanmak istemelerine anlam veremediğini, böyle bir şeyin mümkün olmayacağını WoodyAllen-vari bir tespitle açıklıyor: teknik olarak mümkün değil, ..yani uyku dalgaları ayrı ayrı olduğu için elbet biri uyandırılıyor. Ayrıca birlikte uyanmanın hastası olunacak bir şey olmadığını askerlik anılarına bağlıyor. 


Yeni sezon gösterilerine bazılarının sözlerini kendisinin yazdığı ama çoğu Ferhan Şensoy'un olan canlı kabare müzikleriyle başlıyor. Gösterisi, bu sıralar; her cuma; saat 21:00'da Sıraselviler'deki Lush Kabare'de. Bilet fiyatları: tam 30 tl, öğrenci 20 tl. sanırım bilete bir tane kokteyl dahil. detyalı bilgi için http://www.lushkabare.com/vedat-ozdemiroglu


19.11.2012